‘Under cover’

Zoveelste bewijs dat Nederlandse uitgevers nogal achterlopen op de ontwikkelingen in eigen uitgeversland. Tilly Hermans van uitgeverij Augustus dit weekend in NRC: “Het e-book heeft hier nog geen groot marktaandeel, maar dat gaat veranderen. Het is een revolutie omdat het van een boek minder een fysiek ding en meer een onstoffelijke tekst zonder mooie vormgeving maakt.”

Los van het zogenaamd ‘onstoffelijke’ van e-readers – touch screens zijn per definitie tactiel; ze reageren op je aanraking – klopt ook de opmerking over de vormgeving niet. E-books moeten het juist hebben van de vormgeving. Craig Mod schreef daar een interessant artikel over, ‘Hack the Cover’. Hierin maakt hij zonneklaar duidelijk dat digital book design uiterst belangrijk is.

Mod richt zich met name op de boekenkaft, waarvan de functie volgens hem wezenlijk verandert. Covers zijn niet meer alleen bedoeld om de aandacht te trekken van potentiële kopers, in e-books worden ze gebruikt om het hele leesproces, de user experience flow, te beïnvloeden: “… the cover, as it were,  is everywhere,” schrijft hij. En: “…entire books need to be treated as covers.” De cover wordt letterlijk het e-book ingetrokken en bepaalt daar de opmaak en structuur van het lezen. De schrijver geeft in zijn essay een paar prachtige voorbeelden van dergelijke digitale boeken. Ik zou zeggen: verplichte leesstof voor heel uitgevend Nederland.

Lees hier het artikel ‘Hack the Cover’.

© Liesbeth Eugelink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *